Jakoś było tak zawsze, że raz na jakiś czas, niezależnie od stylu i tematyki bloga, którego akurat prowadzę, mam ochotę podać moim Czytelnikom przepis kulinarny. Lubię gotować i czasem zamiast korzystać z przepisów zawodowców, sama coś tworzę. Nie ma w moich przepisach niczego odkrywczego, ale z reguły wychodzą mi na ich podstawie proste i smaczne dania. Dziś proponuję Penne zapiekane z halloumi.
Składniki:
200 g makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
50 g serka halloumi pokrojonego w kostkę
50 g ulubionego sosu pomidorowego np. neapolitańskiego (można zrobić samemu)
150 g tartego sera cheddar
Szczypiorek/dymka do dekoracji
Wykonanie:
1) makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i włożyć do dużej miski
2) serek halloumi pokroić w kostkę i wsypać do makaronu
3) dodać sos pomidorowy i wszystko wymieszać
4) ceramiczną foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia (można kupić papier do okrągłych foremek), wsypać makaron wymieszany z sosem i z halloumi
5) posypać startym serem typu cheddar
6) zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut
7) wyjąć na talerz i posypać szczypiorkiem/dymką
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz